Stucwerk buiten kan feitelijk op 2 manieren worden aangebracht. Enerzijds op een isolatieplaat, dan spreken wij van buitengevelisolatie, anderzijds kan er rechtstreeks op een steenachtige ondergrond gestuct worden, bijvoorbeeld een gemetselde tuinmuur of de buitengevel van een woning (spouwmuur).
De stuclaag op een buitenmetselwerk wand, dient eerst een basislaag te krijgen. Dit noemen we een raapmortel. Afhankelijk van de eindafwerking bestaat deze laag meestal uit een mengsel van kalk en zand. De dikte ligt tussen de 10 en 20 mm. Er bestaan ook raapmortels die in één laag opgezet kunnen worden en die gelijk de eindafwerking is. Deze mortels hebben een wat schuurwerk-achtig uiterlijk en kunnen in de standaard grijze kleur blijven óf worden geschilderd met een hoogwaardige, waterkerende buitenmuurverf.
Ook voor buitenstucwerk worden veel sierpleisters als eindafwerking gekozen. Onder een sierpleister wordt veelal een stuclaag met een korrelstructuur verstaan. Bestaan er voor binnenafwerking korrelpleisters met een korrelgrootte van 0,5 mm; voor buiten raden wij aan om niet al te fijn te gaan in deze pleistersoort. Doordat het bindmiddel van een nog hogere kwaliteit is dan bij de binnenproducten, gaan pleisters met kleine korrelgroottes vaak ‘vollopen’ en is wordt de structuur zeer ongelijkmatig. Lurvink Afbouw adviseert u graag over de mogelijkheden voor buiten sierpleisters en uiteraard ook de talloze kleurmogelijkheden.
Krabpleister is een bijzondere soort binnen de sierpleisters. Een krabpleister is een heel grove soort sierpleister, die in een dikke laag wordt opgezet. De laagdikte ligt rond de 15 mm. De benaming ‘krabpleister’ komt van de bewerking. Na een paar dagen droging nadat de pleister is opgezet wordt de pleister ‘gekrabd’. Dit gebeurt handmatig met een krabborstel. Hierdoor ontstaat een zeer fraai en natuurlijk uiterlijk. Een krabpleister is een zuiver mineraal product en blijft langdurig schoon door een zelfreinigend karakter van het materiaal. Krabpleister is in diverse (lichtere) kleuren verkrijgbaar.
Naast de sierpleisters met korrelstructuur en de wat grovere krabpleisters, kan er voor een buitengevel ook gekozen worden voor een afwerking met een schuurpleister. Een schuurpleister levert een heel fijne textuur op, met toch nog een miniem klein korreltje erin. Dit korreltje is nodig om de schuurwerkvleug te bewerkstelligen. Een schuurwerkpleister aanbrengen op een buitengevel is een intensief karwei. Aangezien de pleisters niet zo heel veel laagdikte hebben, komt het aan op de kwaliteit van de vakman.
Schuurwerkpleisters zijn zowel in minerale als kunsthars variant leverbaar. Ook is het mogelijk om met dergelijke pleisters een wat ouder look te creeëren voor bijvoorbeeld woonboerderijen. Hiervoor wordt de pleister wat gegolfd aangebracht en geeft het de gevel een meer rustiek uiterlijk. Uiteraard valt over smaak niet te twisten, maar wel te overleggen.
Wilt u weten wát er zoal mogelijk is met deze pleisters? Maak dan hier een afspraak of bezoek onze showroom.
Stucwerk buiten